Er bestaan verschillende vormen van mantelzorg. Hieronder besteden we aandacht aan 10 verschillende groepen mantelzorgers. De algemene informatie wordt steeds afgesloten met tips voor de mantelzorger, linkjes naar handige en/of interessante websites en mogelijkheden voor lotgenotencontact.
Als mantelzorger heb je vele petten op. Soms ben je chauffeur, kok en verzorger tegelijk. Misschien heb je niet eens in de gaten hoeveel je eigenlijk doet. Heb je wel voldoende tijd voor jezelf? Vul de Mantelzorgtest eens in. Op die manier krijg je hier een goed beeld van en je krijgt praktische tips en hulp bij de zorg voor je naaste:
Doe de Mantelzorgtest
Het kan prettig zijn om voor een naaste te zorgen en tegelijkertijd kan het ook voor veel stress zorgen. Op deze pagina van Mind speciaal voor mantelzorgers vind je allerlei tips om goed met stress om te gaan. Je leest er ook een uitleg over wat stress nu eigenlijk inhoudt:
Tips bij stress
Meer informatie:
Oudere mantelzorgers
Je bent een oudere mantelzorger als je 65-plus bent. De meeste oudere mantelzorgers zorgen voor hun partner thuis, maar ook als je partner in een instelling woont stopt het mantelzorgen vaak niet. Vaak is het een noodzakelijke aanvulling op de professionele zorg. Als oudere mantelzorger loop je een verhoogd risico op overbelasting, omdat je eigen netwerk vaak kleiner wordt. Leeftijdgenoten krijgen gezondheidsproblemen en er vallen mensen weg doordat ze overlijden. Extra hulp en ondersteuning vanuit je eigen kring vallen dan geleidelijk weg. Hierdoor kan het zorgen erg zwaar worden en ligt bovendien eenzaamheid op de loer. Daarbij komt dat de kans op gezondheidsproblemen van de mantelzorger zelf ook toeneemt.
Vanuit het MIP organiseren we regelmatig activiteiten en bijeenkomsten voor mantelzorgers.
Het helpt om je zorgen te delen. Een mantelzorgondersteuner kan vrijblijvend een keer met je bellen of bij je langskomen. De mantelzorgondersteuner biedt een luisterend oor en denkt met je mee.
Werkende mantelzorgers
Je combineert je baan met het zorgen voor een naaste. Soms is dat prima te doen, maar het kan ook zwaar worden en veel van je vragen. Sommige mantelzorgers hebben aparte zorg- en werkdagen; anderen moeten zorg en werk combineren op één en dezelfde dag. Als werkende mantelzorger wil je het liefst gewoon blijven werken. Het geven van mantelzorg kan zorgen voor stress, een hoger risico op depressie en een toename in ziekteverzuim, vooral wanneer de benodigde mantelzorg lastig te combineren is met werk. Het is belangrijk om bespreekbaar te maken op je werk dat je mantelzorger bent.
Op de website van Mantelzorg.nl lees je over de valkuilen en tips:
Valkuilen en Tips
De belangrijkste verlofregelningen waar je gebruik van kunt maken als mantelzorger zijn:
Zorgverlof of langdurend zorgverlof
Calamiteitenverlof
In de online community Deel je Zorg is er een groep voor Mantyelzorg & Werken:
Mantelzorg & Werken
Mantelzorgers met een migratie achtergrond
Je bent mantelzorger en hebt een migratie achtergrond die ervoor kan zorgen dat er binnen je familie traditioneel wordt gedacht over het zorgen voor een ander, bijvoorbeeld je ouders. Het wordt misschien als vanzelfsprekend gezien dat jij als dochter of schoondochter helpt met zorgen. Het inschakelen van professionele hulp is vaak een taboe. Buiten het gezin of de familie wordt niet snel om hulp gevraagd. De verwachtingen richting de kinderen kan groot zijn. Een generatiekloof tussen jongeren en -ouderen zorgt er soms voor dat jonge mensen de zorg niet als vanzelfsprekend zien, terwijl hun ouders dat wel zo zien.
Vanuit het MIP organiseren we regelmatig activiteiten en bijeenkomsten voor mantelzorgers.
Het helpt om je zorgen te delen. Een mantelzorgondersteuner kan vrijblijvend een keer met je bellen of bij je langskomen. De mantelzorgondersteuner biedt een luisterend oor en denkt met je mee.
Online kun je terecht bij Deel je Zorg om in contact te komen met andere mantelzorgers:
Deel je Zorg
Mantelzorgers van iemand met dementie
Je bent mantelzorger van een naaste met dementie. Een ingrijpende ziekte. Je ziet je naaste geleidelijk achteruit gaan en er is helaas geen verbetering mogelijk. Als mantelzorger van iemand met dementie is het goed om in een vroeg stadium in gesprek te gaan over wat de toekomst mogelijk brengt en wat dat voor jou als mantelzorger betekend. De zorg voor een naaste met dementie is vaak intensief, maar kan ook veel voldoening en verbondenheid geven.
Dementie komt niet alleen voor bij ouderen. Dementie kan ook op jonge leeftijd voorkomen. Vroege dementie begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. De problemen worden op jonge leeftijd vaak niet herkend. Het kan gemiddeld 4 jaar duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Wat de symptomen van jong dementie zijn lees je HIER
Wil je persoonlijk met iemand praten over het omgaan met iemand met dementie? Of je hart luchten? Ben dan met de Dementielijn. Elke dag bereikbaar van 9.00 tot 23.00 uur en bellen is gratis: 0800 5088
Interessante websites:
dementievriendelijkwesterkwartier.nl
Goed voor jezelf zorgen
Checklist dementie
Dementie.nl een website voor iedereen die te maken heeft met dementie
Leestips:
Boekentips
Artikel: rouwen om iemand die er nog is
Mantelzorgers van iemand met Parkinson(isme)
Parkinson of een parkinsonisme heb je niet alleen. De ziekte drukt een stempel op degene die de diagnose krijgt, maar zeker ook op zijn of haar omgeving. Het begint met regelen van praktische zaken, maar later komen er ook echte zorgtaken bij die vaak steeds zwaarder worden.
In heel Nederland zijn contactpersonen actief in de regio. Dit zijn vrijwilligers (patiënten, partners, familieleden, (ex-)zorgverleners etc.) die regionale bijeenkomsten of Parkinson Cafés verzorgen. Bij dit werk worden ze ondersteund door de provinciaal coördinator.
Doel van de bijeenkomsten en de Parkinson Cafés zijn met name lotgenotencontact en informatie voorziening; hier kunnen de patiënten en hun partners elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen en ontvangen, hier kunnen ze rekenen op herkenning en steun.
De website van de Parkinson vereniging is heel uitgebreid. Dit is de link die direct naar het gedeelte voor Mantelzorgers gaat:
Mantelzorg Parkinson(isme)
Hier kun je je zorgen delen en in contact komen met andere mantelzorgers van iemand met Parkinson(isme):
Deel je Zorg Parkinson
Mantelzorgers van mensen met psychische aandoeningen en/of verslaving
Wanneer je mantelzorger bent van een naaste met psychische problemen en/of een verslaving is dat vaak langdurig. Je kunt je als mantelzorger medeverantwoordelijk voelen voor het ontstaan van de aandoeningen bij je partner of kind. En je kunt grote moeilijkheden ervaren bij het omgaan met de persoonlijkheidsveranderingen van je naaste. Rustige periodes kunnen worden afgewisseld met een terugval of dat het ineens heel slecht gaat. In de rustige periodes kun je als mantelzorger steeds angst hebben of je zorgen maken over een terugval. Sommige mensen met een psychische aandoening hebben zelf niet altijd in de gaten dat ze ziek zijn, wat voor moeilijke situaties kan zorgen. Als mantelzorger kun je in aanraking met allerlei hulpverleners en instanties. Misschien schaam je je als mantelzorger voor de situatie thuis. Al deze factoren maken de mantelzorg voor iemand met psychische aandoening en/of verslaving erg zwaar en soms complex.
Voor mantelzorgers (naasten) van mensen met een verslaving kun je in Noord Nederland terecht bij VNN. Zij bieden ook informatie, advies en ondersteuning voor Naasten/ mantelzorgers.
Ouders met psychische- of verslavingsproblemen en hun partners kunnen voor online ondersteuning terecht op de website van Kop Op Ouders.
Ypsilon Groningen is er voor familie/naasten van mensen met psychosegevoeligheid.
Familie en naastbetrokkenen van mensen met een psychosegevoeligheid vormen een bijzondere groep mantelzorgers. Een groep die er baat bij heeft elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen te delen. Ook een groep die vaak onzichtbaar is voor gemeenten en andere organisaties.
Aan beide zaken wil Ypsilon Groningen iets doen. Ontmoeten en delen van kennis en ervaring tijdens lezingen, gespreksgroepen, cursussen en in ons Familiecentrum Psychose
Onder de aandacht brengen van deze specifieke groep bij organisaties die ertoe doen
bijvoorbeeld via onze werkgroepen. Link naar de website: Ypsilon Groningen
Ontmoeten en delen van kennis en ervaring tijdens lezingen, gespreksgroepen, cursussen en in ons Familiecentrum Psychose
Onder de aandacht brengen van deze specifieke groep bij organisaties die ertoe doen bij voorbeeld via onze werkgroepen.
Naasten/ Mantelzorgers voor iemand met een psychische kwetsbaarheid kunnen hun ervaringen delen en anderen online ontmoeten op Deel je zorg - GGZ
Mantelzorger van iemand met psychische problemen
Steun voor mantelzorgers
Omgaan met stress
Mantelzorgers van mensen met een verstandelijke beperking
Als je mantelzorger bent van iemand met een verstandelijke beperking dan gaat het vaak om de zorg voor je kind(eren) en soms voor een (elders wonende) broer of zus. Een deel van de jonge mantelzorgers groeit op als broer of zus van een kind met een verstandelijke beperking. De zorg voor iemand met een verstandelijke beperking is langdurig, soms levenslang en intensief, vaak meer dan 36 uur per week. Als mantelzorger ondersteun je vaak bij praktische zaken en je biedt emotionele en cognitieve ondersteuning.
Ouder(s) van een zorgintensief kind
Je bent papa of mama van een zorgintensief kind. Waarschijnlijk zie je jezelf helemaal niet als mantelzorger, omdat je het als vanzelfsprekend ervaart dat je voor je kind(eren) zorgt. Toch vraagt dit vaak veel meer dan de gemiddelde zorg van ouders voor kinderen. Zorgintensieve kinderen zijn kinderen die als gevolg van een handicap, stoornis of ziekte veel en langdurig zorg en ondersteuning nodig hebben. Er kan sprake zijn van (een combinatie van) ziekte, (lichte) verstandelijke beperkingen, lichamelijke beperkingen, zintuiglijke beperkingen, GGZ-problematiek, meervoudige beperkingen of niet aangebore hersenletsel NAH.
Op Movisie.nl/intensievemantelzorg wordt informatie en kennis gebundeld over deze groep mantelzorgers. Zo vind je er diverse ervaringsverhalen van mantelzorgers in een zorgintensieve situatie.
Steun voor ouders van een zorgintensief kind: nji.nl/zorgintensieve-gezinnen
Mantelzorgers van mensen met niet-aangeboren hersenletsel
Je bent mantelzorger van iemand met een Niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Waarschijnlijk ben je ineens in deze situatie terecht gekomen, van de ene op de andere dag. De onduidelijkheid van NAH is voor mantelzorgers vaak lastig, doordat het verloop en de gevolgen vaak onzekerheid met zich mee brengen. Je kunt ook moeilijkheden ervaren met het accepteren van de verandering in het gedrag en de (on)mogelijkheden van je naaste. Mantelzorgers van iemand met NAH vinden de zware verantwoordelijkheid, de onduidelijkheid over zorgbehoeften, de contacten met vrienden en buren die minder worden, het gevoel er alleen voor te staan en een constante bezorgdheid vaak erg lastig.
NAH is schade aan de hersenen, opgelopen van de ene op de andere dag. Er zijn twee typen: traumatisch en niet-traumatisch hersenletsel. Bij traumatisch hersenletsel ligt de oorzaak buiten het lichaam, zoals een verkeersongeluk of geweld. Niet-traumatisch is bijvoorbeeld een beroerte (CVA) of hersentumor. Daarnaast kunnen ziekten zoals Multiple Sclerose of Parkinson kunnen ook leiden tot hersenletsel.
Tips:
https://www.verdermethersenletsel.nl/t/10-tips-voor-de-mantelzorger-die-te-maken-heeft-met-nah
Links:
https://www.nah.nl/mantelzorger/
Op de website van de hersenstichting vind je Advies voor naasten van mensen met overprikkeling
Mantelzorgers van mensen die niet meer beter worden
Je bent mantelzorger van een naaste die niet meer beter wordt. Dit kan een zware en ingewikkelde taak zijn. Degene waarvoor je zorgt zit in zijn of haar laatste levensfase. Dit wordt ook wel palliatieve zorg genoemd. In deze fase kan je als mantelzorger sneller overbelast raken, omdat je bijvoorbeeld bang bent om degene waarvoor je zorgt alleen te laten. Anderen willen graag, met alle goede bedoelingen, zorg uit handen nemen of zelfs overnemen. Dit kunnen professionals zijn, maar ook familie en vrienden. Voor jou als mantelzorger is het waardevol om aan te geven wat je graag zelf wilt doen en waar je hulp bij kunt gebruiken. Wanneer bezoek welkom is en wanneer liever niet. Goede afstemming met iedereen die betrokken is erg belangrijk!
Interessante websites:
Als je gehoord hebt dat je ongeneeslijk ziek bent, dan kun je rekenen op palliatieve zorg. Dat is zorg voor jou en jouw naasten. Zo kun je deze periode zo goed mogelijk beleven, en doen wat jij belangrijk vindt.
Deze site helpt je, met informatie, ervaringen van anderen en links naar organisaties die kunnen helpen: https://overpalliatievezorg.nl/
Mensen zorgen vaak met veel liefde voor hun naaste, maar het kan ook zwaar zijn. Zeker als je weet dat je naaste uitbehandeld is. Er komt veel op je af. Hoe kan en wil jij hiermee omgaan? Hoe zorg je ervoor dat je overeind blijft?
MantelzorgBalans kan je hierbij helpen.
MantelzorgBalans bestaat uit oefeningen, geeft informatie en biedt ruimte om herinneringen op te slaan, voor nu of voor later. De oefeningen helpen je bij het nadenken over je eigen grenzen, het vinden van balans in je zorgactiviteiten en de andere dingen in je leven, het bepalen van wat jij belangrijk vindt en het organiseren van het contact met de omgeving. Je vindt er verdiepende informatie over wat je bijvoorbeeld allemaal kunt regelen en bespreken, of welke hulp er beschikbaar is.
De tool is kosteloos te gebruiken. Mantelzorgbalans is gemaakt samen met mantelzorgers en experts: https://balans.mantelzorg.nl/
Het verzorgen van een geliefde die zo ernstig ziek is, is erg zwaar en dan is het fijn om te weten dat een vrijwilliger kan ondersteunen. Afhankelijk van wat u nodig hebt, kunnen vrijwilligers een aantal dagdelen van de mantelzorger over nemen, zodat die tijd voor zichzelf heeft. Door even te ontspannen, iets voor jezelf doen of even bijslapen, wordt de kans vergroot dat de mantelzorger het volhoudt. Zodat de wens om thuis te kunnen blijven ook wordt vergroot. Bij Humanitas Westerkwartier zijn Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg beschikbaar. Kijk voor meer informatie op Humanitas Westerkwartier.
Nog een mooie website over het voorbereiden op de laatste levensfase: https://www.voorbereidinglaatstelevensfase.nl/